Logo Polskiego Radia
PAP
Katarzyna Ingram 07.09.2010

Antarktyczny kryl zagrożony

Antarktycznemu krylowi, ważnemu w dietetyce i medycynie, grozi wyginięcie – ostrzegają ekolodzy.
Kryl antarktycznyKryl antarktycznyźr. Wikipedia, Uwe Kils, lic.CC

Kryl to mały, przypominając krewetkę skorupiak. Jego wielka obfitość w wodach czyni go jednym z największych źródeł białek na Ziemi, żywo poszukiwanych przez ryby, pingwiny, wieloryby i człowieka. Globalny przemysł hodowli ryb, w coraz większym stopniu opiera się na wytwarzanym z kryla pokarmie i enzymach; związki chemiczne otrzymywane z kryla znajdują się w wielu produktach medycznych i dietetycznych

Ekolodzy ostrzegają że gwałtownie rosnące połowy kryla zagrażają środowisku i żądają lepszego monitoringu i zarządzania połowami skorupiaka. Od lat 70. jego zasoby mogły skurczyć się nawet o 80 proc. - poinformował magazyn Science.

Jedną z przyczyn zagrożenia tego gatunku skorupiaków jest roczny limit połowów kryli - 3,47 mln ton w atlantyckich granicach Oceanu Południowego, głównym łowisku antarktycznego kryla. Biolog morski Volker Siegel z Instytutu Połowów Morskich w Hamburgu twierdzi, że zamiast tworzyć limit połowów globalnych kryli, należy ograniczyć wyławianie skorupiaka do kilku wyznaczonych stref, gdzie jest go najwięcej.

Badacze podejrzewają też, że kryl antarktyczny odczuwa skutki zmiany klimatu. Jego larwy żywią się na algach, egzystujących na dolnej warstwie lodu morskiego, którego szybko ubywa wokół wybrzeży Antarktydy.