Logo Polskiego Radia
Jedynka
Petar Petrovic 07.09.2011

Jedzmy karpia przez cały rok

Na Opolszczyźnie w powiecie namysłowskim znajdują się największe w tym regionie stawy hodowlane.
Jedzmy karpia przez cały rokfot. SXC
Posłuchaj
  • Jedzmy karpia przez cały rok - relacja Janusza Maćkowiaka
Czytaj także

Karp jest smaczny i można go przyrządzać na różne sposoby - zachęcali organizatorzy wielkiego festynu karpiowego, zorganizowanego w powiecie namysłowskim. Ich zdaniem warto przekonywać Polaków do jedzenia tej ryby nie tylko raz do roku, w okresie Bożego Narodzenia.

Podczas imprezy ciekawscy mogli skosztować różnie podawanych karpi. Goście "Popołudnia z Jedynką" tłumaczyli, że można je smażyć, marynować, opiekać nad ogniskiem, wędzić lub podawać w galarecie. Wyjaśniali także, że karp hodowlany smakuje tak samo jak żyjący na wolności.

(pp)