Logo Polskiego Radia
Jedynka
Luiza Łuniewska 15.11.2011

Koniec dla małych piekarni

Wszystko wskazuje na to, że niebawem ze sklepowych półek zniknie chleb, a jego miejsce zajmą produkty "chlebopodobne".
Koniec dla małych piekarnifot. SXC

W tym roku prawdopodobnie zbankrutuje blisko tysiąc małych piekarni. Nie wytrzymują konkurencji wielkich fabryk chleba.

Choć Polacy twierdzą, że najbardziej lubią tradycyjny chleb z osiedlowych piekarni, to tego typu zakłady znikają jeden po drugim. Nie wytrzymują konkurencji fabryk, które pieką masowo i dzięki temu – znacznie taniej.

Zbigniew Barecki, piekarz "z dziada pradziada" narzeka, że wszystko jest coraz droższe. W ostatnich miesiącach mąka zdrożała o 60 proc., a bochenek chleba tylko o 20 groszy. Rosną także koszty transportu, energii elektrycznej, czynsze. Jeśli cena chleba w najbliższym czasie nie pójdzie w górę, firmie grozi bankructwo.

Maciej Mielczarski, przewodniczący Krajowej Rady Piekarnictwa i Cukiernictwa, dodaje, że technologia stosowana przez fabryki piekarnicze jest zupełnie inna. Ciasto jest wytwarzane poza granicami kraju, mrożone, a na miejscu tylko wypiekane. Tymczasem małe piekarnie za każdym razem wyrabiają świeże ciasto. Taki chleb – jak twierdzi – jest nie tylko smaczniejszy, lecz także zdrowszy.

(lu)