Logo Polskiego Radia
Jedynka
Marlena Borawska 17.12.2011

Przepisy na świąteczny stól

Jak przygotować święta, by było smacznie i naprawdę niedrogo - radzili eksperci i dziennikarze Jedynki.

W "Sobocie z Jedynką" popołudnie kulinarne spędziliśmy wspólnie z państwem Barbarą i Piotrem Adamczewskimi – znawcami kuchni, smakoszami oraz wydawcami, którzy podpowiadali, jak przygotować święta, by wydatki mieściły się w rozsądnej kwocie.

O sposób na święta zapytaliśmy też znaną felietonistkę Marię Czubaszek, a nasi radiowi koledzy – Danuta Dykowska, Ewa Kurzyp, Radosław Małkiewicz, Maria Szabłowska i Andrzej Janisz – opowiedzieli o sekretach i przepisach z ich świątecznej kuchni. Na mistrza ceremonii została wybrana Małgorzata Raducha, znana z dobrego smaku i kulinarnych specjałów sporządzanych na co dzień i od święta. To właśnie Małgosia poprowadziła kulinarną "Sobotę z Jedynką". Muzykę przygotował Adam Dobrzyński.

Barbara

Barbara i Piotr Adamczewscy


A oto przepisy naszych gości:

Makowa babka

4 jajka, 20 dag masła, szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka maku, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 krople olejku waniliowego, skórka z cytryny,
Do wysmarowania formy: łyżeczka masła, łyżka tartej bułki
Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki cukru pudru

1. Masło, mak i ¾ szklanki cukru zagotować w garnku, mieszając. Trochę ostudzić.
2. Oddzielić białka od żółtek, te ostatnie utrzeć z pozostałym cukrem, dodać mąkę, masę makową, olejek waniliowy i startą skórkę cytryny oraz proszek do pieczenia. Zmiksować.
3. Ubić sztywną pianę z białek, wymieszać z ciastem.
4. Napełnić ciastem formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
5. Piec w temperaturze 200 st C około 50 minut.
6. Wyjętą z piekarnika babkę ostudzić i polać lukrem przygotowanym z wymieszanego z sokiem cytrynowym i dosypywanym po trochu cukrem pudrem.

Placek orzechowy

20 dag łuskanych orzechów włoskich, 20 dag masła, 4 jajka, szklanka cukru, cukier wanilinowy, szklanka i ¼ szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżki śmietany
Na warstwę wierzchnią ciasta: 15 dag mielonych migdałów, 3 białka, 4 łyżki cukru pudru
Do wysmarowania formy: łyżeczka masła
Do posypania: 2 łyżki bułki
tartej

1. Orzechy posiekać.
2. Utrzeć mikserem na puszystą masę masło z cukrem, kakao, cukrem wanilinowym i dodawanymi po jednym jajkami. Do masy dodać po trochu mąkę, a następnie orzechy i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
3. Na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką blaszkę wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch.
4. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec ciasto 45 minut.
5. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać zmielone migdały i wymieszać. Przy pomocy szprycy (którą można zastąpić plastikowym czystym woreczkiem z odciętym jednym rożkiem). Na ciepły jeszcze spód wyciskać ozdobnie migdałową piankę i zapiekać jeszcze 15 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.