Logo Polskiego Radia
Jedynka
Katarzyna Skorska 24.01.2012

Nie wiesz, co jesz

Coraz więcej osób coraz dokładniej przygląda się temu, co znajduje się na etykietach artykułów żywnościowych i słusznie.
Nie wiesz, co jeszGlow Images/East News

Technolog żywienia dr Andrzej Janicki ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odpowiada w radiowej Jedynce ("Cztery pory roku") na pytania słuchaczy, które substancje dodawane do jedzenia są lub nie są obojętne dla naszego organizmu. Doktor Janicki wyjaśnia także, czy wszystkie substancje oznaczane literką "E" są potencjalnie szkodliwe.

Z rozmowyz ekspertem można się dowiedzieć, czym tak naprawdę jest benzsoesan sodu i do jakich produktów może być dodawany, a gdzie absolutnie nie powinien się znajdować. Co to są mykotoksyny, a także dlaczego nie należy codziennie pić napojów gazowanych i dlaczego nadmierna ilość substancji dodatkowych oraz polepszaczy, a zwłaszcza tych pochodzenia chemicznego, jest niezdrowa.

Rozmowa ze specjalistą ds. żywienia dotyczy również artykułów żywnościowych zawierających substancje spulchniające i żelujące. Dowiemy się, w jakim przedziale liczbowym znajdują się substancje barwiące, konserwujące, a w jakim na przykład zagęszczające. Ale nade wszystko usłyszymy kilka fachowych rad, spośród których ważna jest choćby ta, żeby zawsze starać się wybierać produkty zawierające niewielką liość chemicznych substancji dodatkowych: ich nadmiar w naszym jedzeniu może powodować między innymi bezsenność, alergię lub nadpobudliwość.

Rozmawiała Sława Bieńczycka.

(kas)