IAR
Anna Wittenberg
16.01.2012
Bekon i kiełbaski powodują raka
Wystarczy 50g przetworzonego mięsa dziennie, by podnieść ryzyko zachorowania na raka trzustki o 19 proc. - dowodzą szwedzcy naukowcy.
Wcześniej naukowcy powiązali już jedzenie czerwonego, przetworzonego mięsa z rakiem jelita grubego, do tej pory powiązanie go z innym rakiem było dyskusyjne.
Szwedzcy naukowcy opublikowali w "The British Journal of Cancer" publikację, w której dowodzą także powiązań jedzenia przetworzonego mięsa z rakiem trzustki. Dowodzą, że 50g parówek, kiełbasek albo bekonu dziennie podnoszą ryzyko zachorowania na nowotwór o 19 proc. 100g takiego mięsa zwiększa je do 30 proc.
Naukowcy zachęcają, by w ogóle zrezygnować z takich posiłków.
Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>
BBC, wit