Logo Polskiego Radia
Jedynka
Luiza Łuniewska 24.06.2011

Kulinarny Przystanek Woodstock

Jurek Owsiak (WOŚP): Zrobiłem już w Londynie zapasy sosu Marmite dla naszej gwiazdy, zespołu Prodigy.
Jurek OwsiakJurek Owsiak(źr. East News, autor: Piotr Blawicki)

Wiadomo już, co będą jedli goście Przystanku Woodstock. Artyści przysłali, tzw. listy cateringowe z zestawem życzeń. - Stąd moja wyprawa po Marmite dla Prodigy - tłumaczy Owsiak. Dodaje, ze Polacy w Londynie twierdzili, iż robiony z browarnianych wytłoczyn Marmite to wyjątkowe świństwo, ale są tacy, którzy go uwielbiają. Zwykli uczestnicy Przystanku Woodstock będą się mogli pożywić hot dogami, szaszłykami, ruskimi pierogami i hitem wszystkich dotychczasowych imprez - młodymi ziemniakami z kefirem.

Po czterech półfinałach Eliminacji do XVII Przystanku Woodstock jury zaprosiło do finałowych zmagań jedenaście zespołów: Black Jack, Konopians, Materia, Raggafaya, Cochise, Corruption, Łydka Grubasa, Chilli, Deriglasoff, Bethel oraz Luxtorpeda. Kto wygrał przekonamy się już 26 czerwca we wrocławskim klubie Eter przy ulicy Kazimierza Wielkiego 19. Gościem specjalnym tego koncertu będzie olsztyńska grupa Enej.

Choć zostało ponad pół roku trwają przygotowania do XX finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Jurek Owsiak jeździ po świecie i spotyka się z organizatorami zagranicznych finałów WOŚP. - Wymieniamy się doświadczeniami, jak to zrobić, żeby wciągnąć nie tylko Polonię, ale także Anglików czy Amerykanów - mówi.

Rozmawiał Daniel Wydrych.

(lu)