"Lato z Radiem" na Mazurach. Profil: Polskie Radio
Jak smakuje Roztocze? Szczebrzeszyn kiedyś słynął z uprawy tytoniu, a dziś z fasoli. Co można z niej zrobić? Tort, pierogi, roladę, pastę do chleba, pasztet a nawet... doktorat. Kuchnia roztoczańska stoi także kaszami - zapiekanymi w cieście, w bułkach albo podawanymi w formie kotletów z rożnymi sosami. Małgorzata Raducha zajrzała do kuchni pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie i Wielączy. Spróbowała m.in. leniuszków, czyli zawiniętych w obgotowane liście kiszonej kapusty gołąbków z farszem z kaszy gryczanej, grzybów, gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty.
"Lato z Radiem" w Szczebrzeszynie. Jak smakuje Roztocze?>>>
"Lato z Radiem" na Roztoczu. Profil: Polskie Radio
Małgorzata Raducha, w poszukiwaniu wspaniałych potraw, pojechała również na Kurpie. Region charakteryzuje się bardzo smacznym jedzeniem, m.in. fafernuchami, smalczykiem, tradycyjną kurpiowską zupą z marchwi i kapusty. Furorę robią rejbaki, czyli tarte ziemniaki. Byliśmy także w Bieszczadach. Odwiedziliśmy jedną z kilku bacówek wyrabiających tradycyjne sery bieszczadzkie, opowiedzieliśmy o regionalnej kuchni i bieszczadzkich przysmakach.
"Lato z Radiem" na Kurpiach. Tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie>>>
"Słyną z przyrody i gór urody" - "Lato z Radiem" prosto z Bieszczad>>>
"Lato z Radiem na Kurpiach. Profil: Polskie Radio
"Lato z Radiem" w Bieszczadach. Profil: Polskie Radio
Radiowa Jedynka w kulinarnej podróży bez granic
W ramach "Lata z Radiem" wspólnie z Małgorzatą Raduchą odwiedziliśmy Lianę i Davida Gamtsemlidze, Gruzinów, którzy przed laty zamieszkali w Polsce i otworzyli jedną z pierwszych gruzińskich restauracji w naszym kraju. Zajrzeliśmy im do... kuchni. Co tam znaleźliśmy? Chinkali, chaczapuri, chleb szoti, granaty, świeżą kolendrę i lemoniadę estragonową.
Kuchnia gruzińska kojarzy się z pierożkami chinkali (duże pierogi wypełnione tłustym mięsem i bulionem). O liczbie zakładek na pierożku krążą legendy. Ile ich powinno być? - Minimum 18 - wyjaśniła Liana Gamtsemlidze. - Wymagający mówią, że 25 - dodał jej mąż. W audycji zdradziliśmy przepis na przystawki po gruzińsku - kolorowe roladki. Dowiedzieliśmy się także, że w Gruzji równie ważny co sama uczta jest jej mistrz - tamada.
"Lato z Radiem": kulinarna podróż do słonecznej Gruzji>>>
"Selamat pagi", czyli dzień dobry! Małgorzata Raducha wybrała się również do Ambasady Republiki Indonezji w Warszawie, by tam popróbować smakołyków kuchni indonezyjskiej. Kuchnia ta słynie z bogactwa aromatycznych przypraw. Opiera się głównie na ryżu, z dodatkiem mięsa, ryb i owoców morza. Do sporządzania potraw wykorzystuje się także mango i banany, mleko kokosowe i pastę z orzechów ziemnych.
Naszą przygodę z kuchnią indonezyjską zaczęliśmy od dyskusji na temat owocu, który - z uwagi na smak i zapach - budzi ogromne kontrowersje. Chodzi oczywiście o durian. Dziennikarka Jedynki spróbowała niezwykłych zielonych naleśników z dodatkiem liścia pandanowca. W garnku zaś furczał kurczak po balijsku w liściach bananowca. Do tego był pyszny ryż i napój z kurkumą, imbirem, trawą cytrynową i liśćmi limonki.
Satay, nasi goreng i tempeh. "Lato z Radiem" w poszukiwaniu smaków Indonezji>>>
"Lato z Radiem" w Ambasadzie Republiki Malezji. Profil: Polskie Radio
Jak wygląda radio od kuchni?
W trakcie naszej kulinarnej wyprawy zajrzeliśmy do restauracji "Niespodzianka", która mieści się w siedzibie Polskiego Radia w Warszawie. Z Beatą Musiał z "Niespodzianki" rozmawialiśmy o stołecznej kuchni, m.in. o flakach po warszawsku. - Uwielbiam. Można ich długo nie jeść, ale w pewnym momencie za nimi się zatęskni - stwierdziła Musiał. Mówiliśmy także o tym, jak zamknąć smaki lata w słoiku, by cieszyć się nimi także w zimie.
"Lato z Radiem" w restauracji "Niespodzianka". Profil: Polskie Radio
Lato z Radiem 2020
Dziennikarze radiowej Jedynki, jak co roku, wyruszyli w Polskę, by od poniedziałku do soboty, do końca sierpnia, odwiedzać najciekawsze turystycznie, historycznie i kulturowo miejsca w całym kraju. Odwiedzili miejscowości wskazane przez Słuchaczy biorących udział w plebiscycie Turystyczna Lista Przebojów PL. Relacje reporterskie z wyjazdów można znaleźć pod adresem latozradiem.pl oraz w mediach społecznościowych Polskiego Radia.
.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Materiał: Małgorzata Raducha
Data emisji: 3.09.2020 r.
Godzina emisji: 9.00-12.00
kk