Składniki na Kociołek Radziwiłła:
- 1 kg wołowiny zadniej
- 2 duże cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- ćwiartka białej kapusty
- 4-6 ziemniaków
- sól, pieprz, majeranek (plus ewentualnie zmielony kminek)
Przepisy kulinarne
Jak zrobić?
Wołowinę kroimy w dość grubą kostkę i podsmażamy na patelni. W żeliwnym garnku posmarowanym tłuszczem (także po bokach) układamy kolejno: ziemniaki skrojone w talarki i przesypane przyprawami, połowę mięsa, warzywa bez kapusty, znowu mięso przełożone cebulą i na wierzch kapustę.
Przykrywamy garnek i wkładamy go do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na co najmniej półtorej godziny. Można też potrzymać "kociołek" nawet dwie godziny w piekarniku, wówczas należy pod koniec zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.
#SmakiPolskie 🔸 Każdy na swój sprawdzony przepis na tzw. eintopf - czyli jeden garnek 🍲 Dania jednogarnkowe mają tę...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 19 listopada 2020
Czytaj więcej:
Rodzina w kuchni
Zapraszamy również do wysłuchania reportażu, w którym mówiliśmy o tym, dlaczego tak ważne jest wspólne spędzanie czasu z dzieckiem w kuchni. Opowiedziała o tym Magdalena Łapanowska z Fundacji Szkoła na Widelcu.
Zachęcamy także do słuchania cyfrowego Polskiego Radia Dzieciom, w którym, od poniedziałku do piątku, o godz. 8.30, w kuchni "Smak na tak" Agnieszka Ciecierska razem z najmłodszymi przygotowuje przeróżne potrawy.
08:54 [ PR1]PR1 (mp3) 19 listopad 2020 11_17_02.mp3 Rodzina w kuchni (Cztery pory roku/Jedynka)
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Joanna Racewicz
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 19.11.2020
Godzina emisji: 11.00-12.00
kk