Jak radziła ekspert przed przetworzeniem owoców należy dokonać ich selekcji. Do słoików powinny trafić tylko te"zdrowe”. - Bardzo ważne jest, żeby owoce były nienadpsute, żeby były dobrej jakości - tłumaczyła Świgoń. Dzięki temu przetwory będą nadawały się do spożycia nawet do kilku lat.
Owoce należy też dokładnie umyć. - W dawnych czasach , kiedy nie było tych wszystkich wspaniałych urządzeń, które teraz mamy, powietrze było czystsze to w starych książkach kucharskich zalecano, żeby owoców nie myć, a jedynie wycierać ściereczką – przyznała. W dzisiejszych czasach , przy tak dużym zanieczyszczeniu środowiska lepiej jest jednak dokładnie umyć owoce.
Ważne jest także to, żeby dobrze przygotować słoiki. Dobrze umyć i wygrzać. - Ja ma swój sposób, wkładam słoiki do mikrofalówki - zdradza Małgorzata Świgoń.
Więcej dobrych rad kulinarnych i przepisów poznasz słuchając rozmowy z naszym ekspertem.