Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Czyżewski 17.03.2016

Bibuła, zieleń, słoma i kwiaty. Polskie palmy

Przed Niedzielą Palmową zapytaliśmy twórców ludowych z Lubelszczyzny i z Kurpiów o tradycyjne metody tworzenia palm wielkanocnych w ich regionach.

Na ziemi lubelskiej do tworzenia palm wykorzystywano pozostałości letnich upraw: słomę i suszone kwiaty. Do tego dodawano części wiecznie zielonych roślin, takich jak barwinek i bukszpan, a dawniej jodła i świerk. – W moim regionie były całe wsie specjalizujące się palmach, inne zaś robiły duże ilości pisanek – opowiadał Tomasz Krajewski z Lubelszczyzny.

Dziś coraz modniejsza staje się tam bibuła, która z kolei od lat stosowana jest w palmach kurpiowskich. Obok zieleni sosny, jałowca czy borówki zdobią je bibułowe kwiaty. Wiesława Bogdańska z Kadzidła, zwracając uwagę, że na Kurpiach palmy się wije, a niektóre z nich mają nawet 13 metrów, tłumaczyła m.in., czym różnią się kwiaty "na palcu" od kwiatów "grzebieniem".

***

Rozmawiała: Magdalena Tejchma

Gość: Wiesława Bogdańska (Kurpiowszczyzna), Tomasz Krajewski (Lubelszczyzna), Leokadia Prokopczuk (Lubelszczyzna), Janina Czernik (Biały Dunajec)

Data emisji: 17.03.2016

Godzina emisji: 12.10

Materiał został wyemitowany w audycji "Źródła".

mc/bch