Logo Polskiego Radia
Trójka
Agnieszka Gierczak 29.09.2010

Trójka w Tbilisi

Gruzja kojarzy nam się z najlepszym winem, pysznym jedzeniem, gruzińskimi tańcami, wspaniałymi górami i – najważniejsze – najdłuższymi na świecie toastami!
Trójka w TbilisiWikipedia

Trójka z końcem września przyjemnością powróciła do Gruzji. Nasi wysłannicy Magda Trzaska i Ernest Zozuń opowiadali Państwu o wspaniałych miejscach, które warto odwiedzić oraz gdzie przeżyć niezapomniane przygody.


Relacji z Tbilisi mogliśmy wysłuchać w audycjach „Zapraszamy do Trójki – ranek”, „Tu Baron” i „Zapraszamy do Trójki – popołudnie”.

Wszystkie relacje znajdą Państwo poniżej:

Po pierwsze o tym, jak powstało Tbilisi i dlaczego chleb je się do każdego posiłku.

Miasto chlebem pachnące

Jeśli już wspomnieliśmy o jedzeniu, nie wolno zapomnieć o winach :)

Igristoje na drożdżach pod kątem leżakujące

Jak stwierdził Ernest Zozuń - podstawą ustroju państwowego Gruzji są wspólne posiłki i ucztowanie. Nie byłoby to możliwe bez tamady - osoby odpowiedzialnej za wznoszenie toastów i dbającej o dobre samopoczucie gości. A dobry toast to dzieło sztuki.

Jak tamada toast składa

A jeśli chcemy dowiedzieć się, co w mieście słychać, to tylko na bazarze.

Kto jak kto, ale przekupka wie najwięcej
I na koniec - o językach! Zapraszamy na krótką lekcję gruzińskiego języka mówionego oraz ... języka tańca.
Taniec to mowa ...