Logo Polskiego Radia
Czwórka
Karina Duczyńska 06.09.2011

Czy ser pleśniowy może się zepsuć?

Sposobów przyrządzania zera pleśniowego jest całe mnóstwo. Na ciepło, na zimno, z winogronami, oliwkami i orzechami… hulaj dusza! Ale ser pleśniowy, podobnie, jak większość tego, co nadaje się do spożycia przez ludzi – z czasem się psuje.
Czy ser pleśniowy może się zepsuć?Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Tajemnice serów pleśniowych - rozmowa w Czwórce
Czytaj także

– Na takim serze mogą rozwinąć się drożdże i grzyby patogenne, które w konsekwencji mogą doprowadzić do zatrucia – mówi Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia w Nestle Polska. – Na serach pleśniowych bardzo lubią siedzieć na przykład bakterie Shigella, o zabarwieniu czerwonym.

Jeżeli więc na naszym serze ujrzymy tajemnicze czerwony kropki, znaczy, że ser pleśniowy nam… spleśniał i należy się go pozbyć.

Czasem jednak na serze mogą się pojawić m. in. bakterie Listeria, które wyglądają identycznie, jak te, występujące naturalnie. A to utrudnia sprawę, bo do zweryfikowania przydatności sera do spożycia niezbędny staje się zmysł węchu. – Ser nie pachnie wówczas tak jak powinien – tłumaczy Piskała. – Niekiedy wydziela się charakterystyczny zapach mocznika, a to odstraszy każdego amatora serów.

Więcej o sposobach na sprawdzenie świeżości serów, mitach związanych m. in. z ich miękkością dowiesz się, słuchając całej rozmowy z audycji "W cztery oczy".

Materiał reporterski przygotował Błażej Prośniewski.

(kd)