Logo Polskiego Radia
PolskieRadio 24
Mateusz Rekłajtis 26.10.2014

Jadamy przyjemnie i zdrowo

Jedzenie poza domem staje się codziennym zwyczajem mieszkańców europejskich państw, w tym również Polski. Częstą przyczyną jest brak czasu na przygotowywanie posiłków czy robienie zakupów. Mieszkańcy miast szukają też miejsc, w których mogą spędzić wolny czas z rodziną.
Jadamy przyjemnie i zdrowoflickr/ Darien Kalley
Posłuchaj
  • 26.10.14 dr Jarosław Górski: „Urbaniści zwracają uwagę na bardzo niebezpieczny trend: ludzie ogniskują swoje życie wokół centrów handlowych (…)”

Z ostatnich badań wynika, że zmieniają się obyczaje konsumenckie, styl życia, a jedzenie w restauracjach jest dobrą okazją do tego, by spędzić czas w gronie innych ludzi. Polskie społeczeństwo jest coraz bogatsze i ludzie coraz rzadziej przeliczają koszt obiadu na mieście na liczbę posiłków w domu.

Zdaniem Gościa PR24 dr Jarosława Górskiego z Uniwersytetu Warszawskiego Polacy chętniej wychodzą z i wykorzystują każdą okazję do tego, by spotkać się z ludźmi w miejscach innych niż praca czy domu. – Władze miast coraz bardziej walczą o tworzenie takich przestrzeni otwartych, w których mieszkańcy mogą spędzać swój wolny czas takich jak: parki, place zabaw, a także miejsca gastronomiczne – podkreślił Gość PR24.

- Urbaniści zwracają uwagę na bardzo niebezpieczny trend: ludzie ogniskują swoje życie wokół centrów handlowych. Centra handlowe wysysają mieszkańców z miast. To powoduję, że mieszkańcy przepadają na cały dzień. Na szczęście pojawiły się nowe pomysły rewitalizacji miast, żeby wróciło do nich życie i przyciągało mieszkańców – dodał dr Jarosław Górski.

Bardzo często jedzenie podawane w restauracjach budzi obawy, że jest nie tylko nie zdrowe, ale również bardzo kaloryczne. Eksperci uspokajają jednak, że w każdej restauracji można znaleźć dania, które będą spełniały właściwe kryteria pod względem kaloryczności i wartość odżywczą.

- Sałatki, lekkie desery -  takie dania można znaleźć w menu większości restauracji. Nie powinniśmy być zatem przewrażliwieni na różnego rodzaju doznania. Jedzenie jest naprawdę wielką przyjemnością, dlatego warto spożywać smaczne posiłki w miłym towarzystwie. Warto, o tym również pamiętać – mówiła w PR24 dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

PR24/Paulina Olak