Logo Polskiego Radia
PolskieRadio 24
Adam Koniecki 15.04.2017

Zwyczaje i tradycje Wielkiej Soboty

Wielka Sobota to dzień oczekiwania i nadziei na zmartwychwstanie Chrystusa. Wierni udają się do kościoła, żeby święcić pokarmy. Po zachodzie słońca zaczyna się wigilia liturgii paschalnej, która wprowadza w obrzędy niedzieli zmartwychwstania. O zwyczajach i tradycjach drugiego dnia Triduum Paschalnego mówiła dr Justyna Górska z Muzeum Wsi Radomskiej.

Baranek, wędzone mięso, jaja, masło, chleb, kiełbasy, szynka, ser, sól, pieprz, chrzan – to pokarmy, które w Wielką Sobotę wkładamy do koszyczka wielkanocnego, ozdabiamy roślinami wiecznie zielonymi i niesiemy poświęcić do kościoła. Najważniejszym elementem są pisanki – malowane jajka – symbol życia.


wielkanoc rodzina 1000.jpg
Sondaż Polskiego Radia 24: jak Polacy przeżywają Wielkanoc

– Pisanki  to symbol niegasnącego życia. Dekoracje święconego jak borówka, bukszpan, gałązki drzew iglastych podkreślają rangę wiecznego życia. Sól chroni nas i wszystkie produkty od zepsucia. Chrzan natomiast jest wspomnieniem męki Chrystusa. Baranek symbolizuje samego Chrystusa – tłumaczyła dr Justyna Górska.

W Wielką Sobotę oprócz pokarmów święci się według tradycji również ogień i wodę.

Całość rozmowy do odsłuchania w nagraniu audycji.

Gospodarzem programu była Anna Orzeł.

Polskie Radio 24/dds

________________

 Data emisji: 15.04.2017

Godzina emisji: 08:10