Logo Polskiego Radia
Dwójka
Aleksandra Brzozowska 16.07.2016

Krzysztof Varga i jego kuchnia na kaca

- W węgierskiej terminologii istnieje coś takiego jak "korhely", czyli zupa na kaca. - Z Krzysztofem Vargą rozmawialiśmy o literackich i nie tylko sposobach na "syndrom dnia poprzedniego".
Posłuchaj
  • O leczniczym wpływie kuchni na organizm zmęczony upojeniem opowiada Krzysztof Varga (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Według węgierskiego tandemu: Cserna-Szabó i Darida - autorów książki "Wielka księga kaca. Gotujemy, pieczemy na kacu" - popularny "kac"  jest przeżyciem metafizycznym. A w całym katalogu sposobów wydobycia się z tego stanu najwięcej miejsca zajmuje zupa.  - W węgierskiej kuchni jest to najczęściej gulaszowa, fasolowa a la Jokaj albo zupa rybacka. Oprócz tłustego i kwaśnego, aby wypocić wszystko co złe, je się ostre. Dlatego do tych zup dodaje się słoiczek pasty paprykowej. Pot krwawy wyjdzie nam na czoło, spocimy się, ale otrząśniemy się z marazmu - opowiadał koneser węgierskiej kuchni Krzystof Varga.

W audycji mówiliśmy także o pomysłowych przepisach na leczenie kaca, które przez wieki opracowywały najznakomitsze postaci historyczne jak Bukowski, Kafka, czy Hemingway. 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Krzysztof Varga (pisarz)

Data emisji: 16.07.2016

Godzina emisji: 10.00

ob/bch