Langosza najpierw się czuje, a dopiero później widzi Langosz to duży płaski pączek, czyli ciasto drożdżowe z dodatkami. Klasyczne to śmietana, czosnek i ser. -Dziś langosze przeżywają swój renesans - załapały się na street food - mówi Joanna Petrovics. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria
Jak smakują Węgry? W Dniu Węgierskim na antenie radiowej Jedynki mówimy o śladach węgierskich w Polsce. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Węgry Dzień Węgierski w Polskim Radiu
Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz - Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: restauracja gastronomia kulinaria Łukasz Modelski
Jak Węgrzy zadomowili się w języku polskim? - Słowa gulasz, paprykarz, czyli sztandarowe dania kuchni węgierskiej weszły do powszechnego użytku, a dania te stały się częścią naszego menu. - Podobnie trunki takie jak tokaj albo antał - mówi tłumaczka Anna Butrym. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Majchrzak język polski STYL ŻYCIA kulinaria
Krzysztof Varga i jego kuchnia na kaca - W węgierskiej terminologii istnieje coś takiego jak "korhely", czyli zupa na kaca. - Z Krzysztofem Vargą rozmawialiśmy o literackich i nie tylko sposobach na "syndrom dnia poprzedniego". Zobacz więcej na temat: alkohol gulasz Krzysztof Varga KULTURA Węgry
Varga o tajemnicach kuchni węgierskiej W "Drodze przez mąkę" spotkamy się z pisarzem i felietonistą, autorem m.in. "Tequili" oraz "Gulaszu z turula". Zobacz więcej na temat: alkohol Węgry