Logo Polskiego Radia
Dwójka
Katarzyna Wasilewska 27.06.2013

Pięty słonia à la Aleksander Dumas

Mniej znanym dziełem autora "Trzech muszkieterów" jest "Wielki słownik kulinarny", w którym zawarł przepisy na niedźwiedzie łapy i steki z kangura. O książce Dumasa w audycji "Droga przez mąkę" opowiadała Marta Robak, współzałożycielka serwisu "Vive la cuisine!"
Aleksander Dumas, ojciec, fotografia Nadara, 1855Aleksander Dumas, ojciec, fotografia Nadara, 1855Wikimedia/domena publiczna
Posłuchaj
  • Marta Robak opowiada o "Wielkim Słowniku Kulinarnym" Aleksandra Dumas(Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Dumas wiele podróżował, a swój kulinarny opus z trzema tysiącami przepisów napisał po powrocie z Rosji. Przyjaciele wydali wtedy na jego cześć znakomity bankiet, podczas którego serwowano homara à la Portos, wazę Aramisa, polędwicę à la Monte Christo i słynną sałatę à la Dumas. Było to na rok przed śmiercią pisarza. Słownik został wydany już po jego śmierci.
- Orzeł jest niesmaczny, mięso ma twarde, włókniste, o złym smaku i było zakazane u Hebrajczyków . Pozwólmy więc unosić się orłu i nie jedzmy go! - nawoływał Dumas.

Zdaniem Łukasza Modelskiego dzieło jest pełne konfabulacji, zmyśleń i dziwactw, a sporo przepsów jest wyssanych z palca. Słownik ma jednak też wagę merytoryczną - wskazywała Marta Robak. Udowodnił to również prowadzący "Drogę przez mąkę" cytując prosty i szybki przepis na szparagi.