Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Beata Krowicka 04.11.2016

Limonka, chili i kolendra. Meksykańskie sekrety dobrego nastroju

- W ostrości meksykańskiej kuchni można się rozkochać - zapewnia Sylwia Mróz, dziennikarka Polskiego Radia, która od trzech lat mieszka w Meksyku. Jak podkreśla, nie jest to ta sama ostrość, którą znamy w Polsce.

Pysznego jedzenia nie trzeba w Meksyku poszukiwać. Znajdziemy je na każdym rogu. Ofertę znajdzie dla siebie każdy. Można stołować się w ekskluzywnych restauracjach, ale rewelacyjna jest także kuchnia uliczna.

Sylwia Mróz podkreśla, że sami Meksykanie często jedzą na mieście, ponieważ jest to opcja tania, wygodna i pyszna.

Dziennikarka zaznacza, że zdziwią się ci, którzy kuchnię meksykańską kojarzą z czerwoną fasolą. Jest to dodatek stosowany w niektórych potrawach, ale znacznie bardziej charakterystyczne będą kolendra, limonka i papryczka chili.

pejzaz-bez-kolcow-meksyk-sloncem-malowany.jpg

W rozmowie z portalem PolskieRadio.pl Sylwia Mróz zdradza także, czy jedzenie na ulicy jest w pełni bezpieczne oraz czego na pewno należy spróbować podczas pobytu w Meksyku, a jakie dania przeznaczone są dla odważnych.

Sylwia Mróz jest autorką książki "Pejzaż bez kolców. Meksyk słońcem malowany", w której opisuje Meksyk przez pryzmat własnych doświadczeń i lat spędzonych w tym kraju. Przedstawia w niej znacznie więcej praktycznych porad dotyczących wakacji w Ameryce Łacińskiej, meksykańskiej kuchni, a także przybliża czytelnikom niezwykły świat wierzeń, symboli i magii. 

Sylwia Mróz od wielu lat współpracuje z portalem PolskieRadio.pl, nieraz można było też usłyszeć jej barwne relacje z Meksyku na antenach Polskiego Radia.

bk