Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Aleksandra Rybińska 21.04.2017

Złote Mleko. Lecznicza mikstura o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

To - wbrew pozorom – nie jest innowacyjny przepis, który stworzyli eksperci od zdrowego żywienia. Ten wyjątkowy napój został stworzony już w starożytności przez lekarzy medycyny indyjskiej. Dziś naukowcy potwierdzają mnóstwo właściwości zdrowotnych kurkumy, a my korzystamy z jej dobrodziejstw.

Złote Mleko to wyjątkowy napój, którego podstawowym składnikiem jest kurkuma - znana na całym świecie przyprawa słynąca z licznych i wyjątkowo silnych właściwości leczniczych. Przepis na ten napój można modyfikować według swoich upodobań, ale nigdy nie może w nim zabraknąć mleka i złotej przyprawy.

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, otrzymywana z korzenia rośliny zwanej ostryżem o wyglądzie podobnym do imbiru. Przez długie lata używana była głównie do barwienia potraw - dzięki zawartemu w niej składnikowi – kurkuminie. Później odkryto jej niezwykłe właściwości lecznicze. W ostatnich latach zainteresowali się nią naukowcy, którzy odkryli że kurkumina – podstawowy składnik czynny kurkumy – wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Ponadto, złota przyprawa działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, antyoksydacyjne, oczyszcza wątrobę i nerki. Spożywając złotą miksturę, możemy wzmocnić układ odpornościowy i uchronić się przed chorobami, ponieważ kurkuma uważna jest za naturalny antybiotyk. Złote mleko może pomóc w łagodzeniu bólów reumatycznych i dolegliwości wywołanych podwyższonym ciśnieniem krwi, a także w przyspieszeniu przemiany materii.

Napój wpływa też na nasz wygląd: działa relaksacyjnie, ujędrnia i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Pomocny jest dla osób z łupieżem i podrażnieniami skóry głowy, a także ułatwia zasypianie.

Złote Mleko to napój cenny w działaniu, ale tani w przygotowaniu.
Foto: zarzamora/Shutterstock.com

Jak przygotować złote mleko?

Najpierw przygotowujemy pastę z kurkumy: ¼ szklanki kurkumy w proszku (30 g) mieszamy z ½ szklanki wody (125 ml). Możemy doprawić ½ łyżeczki mielonego pieprzu (2,5 g).

Łączymy wszystkie składniki i gotujemy je na średnim ogniu (ciągle mieszając) do uzyskania jednolitej masy. Gdy wystygnie czekamy aż ostygnie, przekładamy do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce. Gotową pastę z kurkumy możesz dodawać nie tylko do Złotego Mleka, ale również do wszelkich innych dań oraz koktajli.

Czytaj także
kurkuma korzeń przyprawy 1280.jpg
Dlaczego kurkuma leczy?

Złote Mleko

1 łyżeczka pasty z kurkumy

1 szklanka mleka (może być krowie, bez laktozy, roślinne)

1 łyżka oleju migdałowego (lub masła klarowanego albo oleju kokosowego)

miód do smaku, ewentualnie cytryna, imbir itp.

W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy pastę, olej i miód. Mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników i gotowe!

 

Na zdrowie!




Aleksandra Rybińska