Logo Polskiego Radia
Polskie Radio
migrator migrator 01.04.2010

Halucynacje po przegotowanych wielkanocnych jajach

Jak ustalili naukowcy jaja gotowane zbyt długo mogą narazić spożywającego na bardzo przykre skutki. (UWAGA : to był nasz primaaprilisowy żart!)

Żeby to wszystko nie dopadło nas np. przy wielkanocnym stole, trzeba pamiętać o tym by jaj nie przegotować – przekazał dr Michael Paddington z University of Nebrasca.

Badania prowadzono na szczurach, którym podawano jaja przegotowane w różnym stopniu. "Szczury spożywały długo gotowane jaja tyko wtedy, gdy były już wściekle głodne" - opowiada Paddington. "Stawały jak słup wryte i tkwiły tak odrętwiałe. W drastycznych przypadkach szczury walczyły z powietrzem tak jakby miały przed sobą rywala" - przekazał.

Naukowcy przygotowali praktyczne instrukcje pt. jak bezpieczenie ugotować jajo, także to na wielkanocny stół.

Zasada 1.

Gotuj jajo tak, jak do tej pory. Nie eksperymentuj niepotrzebnie. W razie potrzeby zadzwoń do doświadczonych osób.

Zasada 2.

Nie daj się rozproszyć. Jeśli ktoś rozproszył uwagę lub jeśli podczas gotowania straciłeś rachubę czasu, lepiej wyrzuć jajo i zagotuj nowe.

Zasada 3.

Nie ma odstępstw od tej zasady w przypadku jaj strusich i innych.

Przykładowe halucynacje:

ag