IAR
Katarzyna Karaś
17.01.2011
Zjedz dziś włoskie spaghetti z pesto
Ten tradycyjny sos do makaronu rodem z Genui jest bohaterem obchodzonego po raz czwarty międzynarodowego dnia włoskiej kuchni.
fot. _quest/Wikimedia Commons/CC
Posłuchaj
-
Dzień spaghetti z pesto - relacja Marek Lehner (IAR Rzym)
Czytaj także
Bazylia, najlepiej młoda i świeża, oliwa z oliwek "extravergine", tarty parmezan bądź grana padano z niewielką domieszką owczego "pecorino" oraz czosnek i orzeszki piniowe - to składniki sosu, który pod względem popularności ustępuje jedynie sosowi pomidorowemu.
Tradycja nakazuje przygotować go w marmurowym moździerzu z dodatkiem gruboziarnistej soli. W żadnym wypadku nie należy go podgrzewać ani tym bardziej gotować.
Sława pesto jest stara jak świat, choć przepis na nie sporządzono oficjalnie dopiero w drugiej połowie XIX wieku, dokładnie w 1863 roku.
Bohaterami poprzednich edycji międzynarodowego dnia kuchni włoskiej były sos carbonara (z jajkiem i boczkiem), risotto alla milanese i tagliatelle z ragu po bolońsku.
kk