IAR
Katarzyna Karaś
28.07.2011
Polscy producenci warzyw dostaną 46 mln za EHEC
Polska początkowo wyliczyła straty producentów warzyw na 81 mln euro, Komisja jednak tę sumę zakwestionowała. Zgodziła się na 46 mln euro.
(fot. H. Zell/Wikimedia Commons)
Posłuchaj
-
Beata Płomecka z Brukseli (IAR): 46 mln euro odszkodowania dla polskich producentów warzyw
Czytaj także
Polscy producenci warzyw otrzymają odszkodowania za straty, jakie ponieśli w związku z wybuchem epidemii wywołanej bakterią E.coli. Jako źródło zakażenia wskazywano na początku ogórki. Konsumenci, z obawy przed zachorowaniem, ograniczyli spożywanie warzyw w ogóle.
Bruksela zwiększyła fundusz odszkodowawczy dla unijnych rolników z 210 mln euro do 227 mln euro. W ten sposób wypłaci krajom członkowskim takie rekompensaty, o jakie poprosiły. O wsparcie z unijnej kasy zwróciły się 22 kraje, wniosków nie złożyły tylko Cypr, Finlandia, Malta, Litwa i Luksemburg.
IAR,kk