Logo Polskiego Radia
IAR
Marta Kwasnicka 20.06.2014

Głodujące robaki żyją dwa razy dłużej

W porównaniu z tymi, które są syte - odkryli naukowcy amerykańscy naukowcy. Najnowsze dane potwierdzają hipotezę, zgodnie z którą mniejsze ilości jedzenie opóźniają starzenie komórek.
Głodujące robaki żyją dwa razy dłużejfot. United States Department of Agriculture/Wikimedia Commons/CC

 

Głodujące robaki żyją dwa razy dłużej niż te, które są syte - odkryli naukowcy amerykańscy naukowcy. Najnowsze dane potwierdzają hipotezę, zgodnie z którą mniejsze ilości jedzenie opóźniają starzenie komórek.
Naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu Duke’a badali bezkręgowe zwierzęta z grupy nicieni. Gdy pozbawiono je pożywienia, zwierzęta żyły i nadal żerowały, ale ich komórki i organy przeszły niejako w stan braku aktywności - jakby przestały się starzeć. Gdy z powrotem dostały jedzenie, znów zaczęły rosnąć, ale ich życie wydłużyło się dwukrotnie. Było to łatwo sprawdzić, bo zwykle te badane nicienie żyją tyko kilka dni. Naukowcy nie wiedzą dokładnie, w jaki sposób brak kalorii przedłuża życie komórek. Ale wiadomo na pewno, że tak jest - życie głodujących robaków, much, drożdży czy małp przedłużano już wcześniej dzięki ograniczeniu kalorii, choć nie działo się tak za każdym razem.
Publikację amerykańskich naukowców zamieszcza pismo „PLOS Genetics”.

Naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu Duke’a badali bezkręgowe zwierzęta z grupy nicieni. Gdy pozbawiono je pożywienia, zwierzęta żyły i nadal żerowały, ale ich komórki i organy przeszły niejako w stan braku aktywności - jakby przestały się starzeć. Gdy z powrotem dostały jedzenie, znów zaczęły rosnąć, ale ich życie wydłużyło się dwukrotnie.

Było to łatwo sprawdzić, bo zwykle te badane nicienie żyją tyko kilka dni. Naukowcy nie wiedzą dokładnie, w jaki sposób brak kalorii przedłuża życie komórek. Ale wiadomo na pewno, że tak jest - życie głodujących robaków, much, drożdży czy małp przedłużano już wcześniej dzięki ograniczeniu kalorii, choć nie działo się tak za każdym razem.

Publikację amerykańskich naukowców zamieszcza pismo „PLOS Genetics”.

(IAR)