Logo Polskiego Radia
Polskie Radio
migrator migrator 09.01.2009

Przodek kakaowca

Analiza DNA pozwoliła określić skąd pochodzi genetyczny przodek drzew kakaowych.

Na podstawie analizy DNA drzew kakaowych amerykańscy naukowcy określili skąd pochodzi genetyczny przodek tej rośliny. Dodatkowo, informacje zapisane w jej genach otwierają nowe możliwości polepszenia jakości upraw i zwiększenia zbiorów.

Kakaowiec pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie jest rośliną powszechnie uprawianą w wielu krajach o ciepłym klimacie. Największe plantacje kakaowca znajdują się w Afryce. Nasiona kakaowca przetwarzane są na proszek kakaowy, masło kakaowe i czekoladę. Niestety, drzewa te są często atakowane przez szkodniki, a także łatwo zapadają na choroby, w wyniku których zniszczeniu ulegają cenne nasiona. Najgroźniejszymi dla kakaowca chorobami są grzybice. Najczęściej wywoływane są one przez grzyby Moniliophthora roreri i Crinipellis perniciosa oraz grzyby z rodzaju Phytophthora. Skutkiem tych infekcji grzybicznych jest spadek ilości zbiorów nawet o 80 %, co przekłada się na utratę około 700 milionów dolarów każdego roku. W związku z tak dużymi stratami, naukowcy od dawna próbują znaleźć sposoby na ochronę roślin przed chorobami niosącymi drastyczne skutki ekonomiczne. Wyhodowanie kakaowców, które posiadają naturalną odporność na większość chorób i szkodników nie jest jeszcze możliwe.

Biolodzy molekularni z Agricultural Research Service w Miami dokonali odkrycia, które być może uodporni drzewa kakaowe na choroby i ataki pasożytów. Ponieważ jest to poważny problem także dla przemysłu cukierniczego, w badaniach tych brała udział jedna z największych firm produkujących wyroby czekoladowe. W analizie wykorzystano liście kakaowca, pochodzące z kilku botanicznych kolekcji w Miami, Puerto Rico, Ekwadorze, Kostaryce, Trynidadzie i Brazylii. Liście te były zbierane przez botaników przez 70 lat i pochodziły z 12 krajów Ameryki Południowej. Badacze wyizolowali i porównali ze sobą DNA z liści aż 952 drzew kakaowych. Na podstawie analizy 106 genetycznych markerów obecnych w porównywanych sekwencjach DNA naukowcy określili, że genetyczny przodek pochodzi z górnego biegu rzeki Amazonki w Peru. Tam pojawiły się pierwsze drzewa kakaowe. Na podstawie badanego DNA naukowcy uaktualnili drzewo genealogiczne kakaowca i podzielili je na dziesięć różnych grup, podczas gdy do tej pory powszechnie uważano, że takie grupy są tylko trzy.

Badania te są bardzo ważnym krokiem w pracach naukowych mających na celu poprawę odporności drzew kakaowych. Hodowcy będą mieli możliwość krzyżowania ze sobą drzew pochodzących z różnych grup. Zwiększy to różnorodność genetyczną nowych drzew, a tym samym zmniejszy ich zapadalność na choroby. Jest to również przykład na to, iż odkrycia współczesnej genetyki nie muszą prowadzić tylko do produkcji roślin genetycznie modyfikowanych. Mogą także pomagać w ulepszaniu gatunków w tradycyjny sposób.


Monika Klejman
Źródło: Science Daily