Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Marta Kwasnicka 20.01.2012

Indianie jedli popcorn już 7000 lat temu

Takie są wyniki najnowszych badań w Peru. To o 1000 lat wcześniej niż dotąd sądzono.
Indianie jedli popcorn już 7000 lat temuGlow Images/East News
Indianie jedli popcorn już 7000 lat temu
Takie są wyniki najnowszych badań w Peru. To o 1000 lat wcześniej niż dotąd sądzono.
Skąd nowe informacje? To wynik badań archeologicznych. Na stanowisku Paredones i Huaca Prieta z ok. 4700 roku p.n.e. naukowcy odnaleźli między innymi pozostałości kolb kukurydzianych. Ziarna służyły do wyrobu mąki i tego, co dzisiaj popularnie nazywamy popcornem. To najwcześnjiejsze tego typu znalezisko w Ameryce Południowej.
Jak przypomina szefowa działu kultur Nowego Świata w Smithsonian Museum of Natural History w Waszyngtonie Dolores Piperno, kukurydzę udomowiono około 9000 lat temu. Indianie zauważyli niezwykłe właściwości pewnego gatunku trawy. 8000 lat temu kukurydza już była w rejonie andyjskim.
- Znaleziska z Paredones i Huaca Prieta to dowód na to, że w wiele miejsc kukurydza dotarła wcześniej niż ceramika i że pierwsze eksperymenty kulinarne nie był← zależne od posiadania naczyń - wyjaśnia Piperno. Nawet w epoce kamienia można zrobić popcorn. Chociaż - jak przyznaje Piperno - wówczas kukurydza nie grała jeszcze tak ważnej roli w diecie Indian jak w okresach późniejszych.

Skąd nowe informacje? To wynik badań archeologicznych. Na stanowisku Paredones i Huaca Prieta z ok. 4700 roku p.n.e. naukowcy odnaleźli między innymi pozostałości kolb kukurydzianych. Ziarna służyły do wyrobu mąki i tego, co dzisiaj popularnie nazywamy popcornem. To najwcześnjiejsze tego typu znalezisko w Ameryce Południowej.

Jak przypomina szefowa działu kultur Nowego Świata w Smithsonian Museum of Natural History w Waszyngtonie Dolores Piperno, kukurydzę udomowiono około 9000 lat temu. Indianie zauważyli niezwykłe właściwości pewnego gatunku trawy. 8000 lat temu kukurydza już była w rejonie andyjskim.

- Znaleziska z Paredones i Huaca Prieta to dowód na to, że w wiele miejsc kukurydza dotarła wcześniej niż ceramika i że pierwsze eksperymenty kulinarne nie były zależne od posiadania naczyń - wyjaśnia Piperno. Nawet w epoce kamienia można zrobić popcorn. Chociaż - jak przyznaje Piperno - wówczas kukurydza nie grała jeszcze tak ważnej roli w diecie Indian jak w okresach późniejszych.

(ew/bbc)