Logo Polskiego Radia
PAP
Marta Kwasnicka 11.04.2011

Kawa zasili diesla

Kawowe fusy da się wykorzzystać ponownie. W zmodyfikowanym procesie transestryfikacji nawet 93 procent kwasów tłuszczowych zawartych w kawowych fusach można przetworzyć w biodiesel.
Kawa zasili diesla(fot. sxc.hu)

Nowo odkryty proces zapewne nie wpłynie na globalne ceny ropy, ale z pewnością może przyczynić się do mądrego wykorzystania odpadów.

Badacze z New University of Lisbon (Portugalia) wraz z kolegami z Hiszpanii opracowali nową technologię przetwarzania kawowych fusów (zwykłych odpadów po zaparzeniu kawy) w biodiesel, którym można napędzać silniki spalinowe. Proces transestryfikacji, który przekształca zawarte w fusach kwasy tłuszczowe (trójglicerydy) w ekologiczny diesel nie jest skomplikowany, a co więcej można go przeprowadzić od początku do końca w pojedynczym reaktorze.

Reakcja prowadzona jest w temperaturze podwyższonej do około 300 stopni Celsjusza. W tych warunkach, z resztek kawy zawieszonych w nadkrytycznym metanolu (temperatura reakcji znacznie przewyższa temperaturę wrzenia tej cieczy) wymywane są z fusów kwasy tłuszczowe i poddawane następnie w podwyższonym ciśnieniu (10 Mpa) procesowi transestryfikacji metanolem. Cała reakcja przemiany trójglicerydów z kawy w biodiesel zachodzi w atmosferze dwutlenku węgla (CO2).

Według naukowców, to właśnie dodatek dwutlenku węgla jest kluczem do sukcesu, to jest wydajnej i prowadzonej w znacznie mniej radykalnych warunkach reakcji transestryfikacji kwasów tłuszczowych. Ta sama reakcja przeprowadzana bez dodatku CO2 wymagałaby podgrzania reaktora do 330 stopni Celsjusza przy jednoczesnym podwyższeniu ciśnienia o dalsze 20 MPa.

Jak twierdzą autorzy odkrycia, nowa metoda nie została wytworzona z myślą o obniżaniu globalnych cen ropy naftowej poprzez przetwarzanie kawowych fusów. Nadrzędnym celem było pokazanie, że odpady organiczne trafiające na kompostownik mogłyby być wykorzystane między innymi do syntezy biodiesla.

(ew/pap)