Logo Polskiego Radia
IAR
Anna Borys 17.12.2013

Banki Żywności: przed Świętami zaplanuj zakupy, nie marnuj!

Dobrze zaplanowane zakupy i zdrowy rozsądek. To, według Banków Żywności, najlepszy sposób na uniknięcie marnowania świątecznych potraw.
Banki Żywności: przed Świętami zaplanuj zakupy, nie marnujakademia-smaku.com.pl
Posłuchaj
  • Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności (IAR) zaplanuj zakupy, nie marnuj!
Czytaj także

Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności podkreśla, że najlepiej zrobić dwie listy zakupów: jedną z artykułami trwałymi, które można kupić wcześniej i drugą, na której będą produkty świeże, a te najlepiej kupić tuż przed świętami. Jak podkreśla Maria Gosiewska - niektóre rodzaje mięsa można kupić już teraz, jeżeli zamierzamy je marynować.

Specjalistka dodaje, że sensowna lista zakupów wymaga odpowiedzenia sobie na parę podstawowych pytań. Pierwsze z nich, to jak zamierzamy spędzić święta : w domu czy w gościach. Kolejne - ilu gości nas odwiedzi i co lubią. Warto tak planować menu, by nie przygotowywać zbyt dużej ilości konkretnych przysmaków, które potem trudno zagospodarować. W sytuacji obfitości rodzajów potraw można na przykład zaplanować po dwa pierogi na osobę, a nie po dziesięć - mówi Maria Gosiewska. Dodaje, że to nam pomoże nie tylko mniej zmarnować, ale też lepiej się czuć, bo czasem żeby uniknąć marnowania cierpimy z przejedzenia.
Informacje o tym jak przygotować świąteczne zakupy i potrawy , żeby nic się nie zmarnowało, znajdziemy na stronie internetowej Banków Żywności.

abo