Logo Polskiego Radia
IAR
Anna Wiśniewska 25.04.2014

Polscy producenci żywności podbiją chiński rynek?

Przedstawiciele chińskiego biznesu przyjechali do Polski na rozmowy z producentami żywności. Namawiają naszych przedsiębiorców do odważniejszego wchodzenia na tamtejszy rynek. Specjalne spotkanie zorganizowano w ministerstwie rolnictwa.
Minister rolnictwa Marek SawickiMinister rolnictwa Marek SawickiPAP/Bartłomiej Zborowski
Posłuchaj
  • Przedstawiciele chińskiego biznesu rozmawiają z polskimi producentami żywności - relacja Radomira Czarneckiego (IAR)
Czytaj także

Przedstawiciel chińskiego biznesu Alex Chu mówi, że we współpracy z Polską widzi olbrzymi potencjał. - Najważniejszą kwestią jest fakt, że Chiny przywiązują dziś dużą wagę do bezpieczeństwa żywności. Polskie produkty słyną z tego, że są wolne od modyfikacji genetycznych i ekologiczne. Myślę, że dlatego będą się świetnie sprzedawały i wypromują się w Chinach - mówi Alex Chu. Chińscy handlowcy twierdzą, że na tamtejszym rynku świetnie może sprzedawać się chociażby polskie mięso czy miód.

Chiński rynek szansą dla polskich producentów
Agnieszka Różańska z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego mówi, że chiński rynek to dla nas wielka szansa. Jest ogromny, a tamtejsze społeczeństwo szybko się bogaci. - Chiny są znane z tego, że spożycie mięsa wzrasta, szczególnie widać zamiłowanie do wieprzowiny. Konsument chiński jest coraz bardziej świadomy i ma coraz grubszy portfel, co powoduje, że sięga po coraz ciekawsze potrawy. Chińczycy coraz więcej podróżują, stąd ciekawość tych odkryć kulinarnych również działa na naszą korzyść - mówi Agnieszka Różańska.

Polską żywność w Chinach będzie promował minister Sawicki
W promocję polskiej żywności w Chinach mocno angażuje się minister rolnictwa. Marek Sawicki wybiera się w maju w podróż na Daleki Wchód. - Po pierwsze to targi w Szanghaju, po drugie po drodze spotkanie z ministrami rolnictwa Korei i Hong Kongu. Po trzecie chcielibyśmy się spotkać z ministrem rolnictwa Chin, tamtejszym szefem inspekcji weterynaryjnej, a także z przedstawicielami polityki chińskiej. Jak wiadomo, w Chinach często od polityków więcej zależy niż od ministrów - mówi minister Marek Sawicki.

Ograniczenia w imporcie mięsa
Polska strona naciska szczególnie na chińskich partnerów, aby znieśli ograniczenia w imporcie, które pojawiły się po wystąpieniu w naszym kraju przypadków afrykańskiego pomoru świń.
Szacuje się, że Chiny staną się w najbliższym czasie największym importerem żywności na świecie. Tamtejsi przedsiębiorcy oceniają, że zapotrzebowanie na jedzenie rośnie w Chinach co roku nawet o 15 procent.

IAR, awi