W 2014 r. było to odpowiednio 21,3 mld euro.
Zdaniem Michała Koleśnikowa, analityka z banku BGŻ, branża spożywcza ma przed sobą dobre perspektywy.
̶ Jest wiele czynników wskazujących na to, że i ten rok nie powinien być zły dla polskich eksporterów żywności – mówi.
Eksportowi żywności sprzyja słaby złoty i tanie surowce rolne
I wymienia – po pierwsze słaby kurs złotego, co wspomaga eksport. Po drugie – dosyć tanie surowce rolne, co wpływa pozytywnie na wyniki wielu firm z branży spożywczej.
Eksport kluczowy dla polskiego rolnictwa
Najgorszym zagrożeniem dla polskiej gospodarki żywnościowej w 2016 r. byłoby wyhamowanie tempa lub zmniejszenie wolumenu eksportu żywności, uważa prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
GUS: Od stycznia do listopada 2015 r. eksport wzrósł o 7,3 proc., import 3,6 proc. rdr
̶ Jeśli zdamy sobie sprawę, że eksportujemy ponad 40 procent wytworzonej żywności, to przy znaczeniu rynku krajowego, trudno sobie wyobrazić co by się działo, gdyby nie było tego eksportu – mówi ekspert.
Wartościowo eksport żywności stanowi ok. 13 procent całego polskiego eksportu.
Elżbieta Mamos, jk