̶ Żywność produkowana ekologicznie cieszy się popularnością szczególnie wśród osób ceniących sobie zdrowy tryb odżywiania oraz smak. Artykuły są przez to łatwiej dostępne - zauważa prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia Paweł Krajmas.
Rośnie zainteresowanie handlu produktami ekologicznymi
̶ Informacje o zdrowym odżywianiu trafiają masowo do szkół, dzieci szukają artykułów w sklepach z rodzicami posiadających zielony znaczek. To da się zauważyć także przez większe zainteresowanie sieciami handlowymi produktami ekologicznymi - wyjaśnia prezes.
Produkty ekologiczne są droższe
Artykuły spożywcze produkowane ekologicznie są droższe od żywności przemysłowej. Bariera ceny jest dla wielu decydująca przy robieniu zakupów - przyznaje Karolina Kałdońska z pisma "Eko Dostawcy".
̶ To nie jest produkcja masowa. W wypadku żywności ekologicznej mówimy o małej skali, małych przetwórniach. Z drugiej strony, rolnicy ekologiczni nie pryskają wszystkimi środkami ochrony roślin, nie stosują wspomagaczy chemicznych, konserwujących. Ich plony są zatem mniejsze i dlatego droższe - dodaje Karolina Kałdońska.
Wartość rynku żywności ekologicznej w całej Unii Europejskiej szacuje się na około 25 miliardów euro.
IAR, jk