Logo Polskiego Radia
Jedynka
Michał Dydliński 01.06.2018

Polscy producenci drobiu nie mają w Chinach łatwo

Drób z Polski ciągle nie może być sprzedawany na większą skalę na rynku chińskim. Nasz kraj spełnia już wszystkie wymogi sanitarne, ale tamtejsze procedury odblokowania eksportu z Polski są długie i skomplikowane.

Przedstawiciel Krajowej Rady Drobiarstwa w Szanghaju Radosław Szczepański mówi, że obecnie jest 5 polskich zakładów, dopuszczonych do eksportu do Chin. Dodatkowo, 27 zakładów jest na liście aplikacyjnej.

- Chiny są trudnym rynkiem. Chińczyk jest też klientem wymagającym, patrzy na jakość, chce wiedzieć skąd pochodzi. Poza tym jest bardzo duża konkurencja, każdy chce tam być - dodaje.

Zdrowy polski drób

W Chinach europejska żywność uchodzi za zdrową. Radosław Szczepański wskazuje, że Polska jest konkurencyjna pod względem jakości, ale trzeba o tym poinformować chińskiego konsumenta i promować ją na tamtejszym rynku. To zadanie na najbliższe lata.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md