Logo Polskiego Radia
PAP
Tomasz Kamiński 11.04.2011

Rolnicy powinni się cieszyć z drogiej żywności?

Specjaliści spodziewają się hossy branży spożywczej, bo rosną ceny żywności.
Rolnicy powinni się cieszyć z drogiej żywności?SXC

Ceny surowców na giełdach cięgle galopują. Wszystkiemu winne zaburzenia klimatyczne - pisze "Puls Biznesu". Zmniejszają zbiory, a zapasy spadają. Tym samym jednocześnie wzrasta zapotrzebowanie na zboża, a zmniejsza się powierzchnia upraw.

Z kolei zainteresowanie zbożami przewyższa przeciętną. Są potrzebne już nie tylko do żywienia zwierząt hodowlanych, ale też jako składniki biopaliw. To napędza ceny - podsumowuje "Puls Biznesu".

Gazeta ocenia, że polski rolnik może na całym zmieszaniu zyskać. Krajowe wytwory jak drób, jabłka, nabiał i wołowina mają wzięcie także za granicą. "Puls Biznesu" dodaje, że nad Wisłą tkwi niewykorzystany potencjał w postaci 1 mln ha ziemi rolnej. Sugeruje, że braki żywności poza granicami kraju, może wypełnić polski rolnik i jeszcze na tym zarobić.

tk