Logo Polskiego Radia
PAP
Anna Borys 19.04.2012

Żywność mogłaby być o wiele tańsza

W sklepach mogłoby być znacznie więcej i tańszej żywności, ale jak na razie ceny jedynie rosną. Dlaczego? Po części za drożyznę odpowiedzialna jest Bruksela - informuje "Gazeta Polska codziennie".
Nasi producenci muszą szukać nowych rynków zbytu dla swoich produktów, ale potrzebują do tego wsparcia ze strony państwa.Nasi producenci muszą szukać nowych rynków zbytu dla swoich produktów, ale potrzebują do tego wsparcia ze strony państwa. sxc.hu

Do 2050 r. popyt na żywność wzrośnie o 70 proc. Tymczasem działania unijnych urzędników powodują wiele absurdów na tym rynku. Gazeta wymienia tutaj chociażby nadmiar cukru na polskim rynku, którego nie można sprzedać za granicę z racji limitu narzuconego przez UE. Tymczasem w sklepie 1 kg cukru kosztuje 4 zł.