Logo Polskiego Radia
IAR
Tomasz Owsiński 31.05.2013

Inspekcja handlowa: wyłapać mięsnych oszustów

Informacje o fałszowaniu wołowiny koniną, wprowadzaniu do obrotu przeterminowanych wyrobów i uboju chorych zwierząt budzą niepokój konsumentów.
Inspekcja handlowa: wyłapać mięsnych oszustówa_stefik/sxc.hu/cc

Służby weterynaryjne i kontrolne uspokajają jednak, że polska żywność jest bezpieczna, większość zakładów produkuje ją uczciwie. Są tylko czarne owce, które trzeba wyłapać i głośno o nich mówić - podkreśla Piotr Kołodziej - były główny lekarz weterynarii. Dodaje, że afery były, są i będą, gdyż tam gdzie wchodzą w grę pieniądze zawsze będą kombinacje. Ważne jest to, by informować kto produkuje nieuczciwie a rynek sam zweryfikuje takich producentów.
Trzeba też namawiać konsumentów, by kupowali w sprawdzonych źródłach i czytali etykiety - mówi profesor Stanisław Kowalczyk-Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zwraca uwagę, że niedopuszczalne są sytuacje, gdy co innego napisane jest na etykiecie a co innego znajduje się w składzie produktu. Stanisław Kowalczyk wyraził przekonanie, że polski konsument ma prawo czuć się bardziej bezpieczny niż konsumenci innych krajów chociażby dlatego, że nasza żywność jest w mniejszym stopniu przetworzona niż na przykład w Anglii, Niemczech czy Holandii.

Zobacz galerię: dzień na zdjęciach >>>

IAR, to