Logo Polskiego Radia
IAR
Beata Krowicka 09.08.2013

Restauratorzy będą karać klientów za niedojedzone posiłki?

W chińskich restauracjach marnuje się tyle jedzenia, że przez rok tą ilością można by wyżywić 200 mln osób - alarmują eksperci.
Restauratorzy będą karać klientów za niedojedzone posiłki?Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Chińskie władze walczą z marnowaniem jedzenia w restauracjach - korespondencja Tomasza Sajewicza z Pekinu (IAR)
Czytaj także

Władze zapowiadają zajęcie się tym problemem, a pierwsze chińskie miasto wprowadza wysokie kary za ... niezjedzone dania w restauracjach.
Porcje jedzenia serwowane w chińskich restauracjach nie należą do małych. Władze Pekinu zamierzają odgórnie nakazać na razie sieciom restauracji zmniejszenie ich, co może przyczynić się do ograniczenia ilości odpadków.

O wiele dalej zamierzają pójść władze miasta Zhuhai. Restauracje, które będą wyrzucały zbyt dużą ilość jedzenia czeka kara w wysokości 10 000 juanów, czyli około 1600 dolarów.

Te plany oburzają jednak restauratorów, którzy zadają pytanie w jaki sposób zmuszać klientów do zjedzenia wszystkiego, co zamówili. Pojawiają się nawet pomysły, aby karać właśnie klientów.

Eksperci zwracają jednak uwagę, że tego typu regulacje w praktyce będą niezwykle trudne do wyegzekwowania.

''

IAR, bk