Logo Polskiego Radia
IAR
Anna Borys 24.09.2013

Wyróżnienia dla regionalnych produktów żywnościowych

Tradycyjne, regionalne produkty żywnościowe to przyszłość polskiej produkcji i handlu. Wyróżniono kiełbasy, twaróg, sok jabłkowy i ciasto drożdżowe.
Wyróżnienia dla regionalnych produktów żywnościowychLobo/Wikimedia Commons/CC

Wyróżniono je podczas wystawy Polskie Smaki na Praskiej Giełdzie Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach.

Jury wybrało 5 zwycięzców spośród 44 produktów zgłoszonych do konkursu. Jurorzy brali pod uwagę czy powstają one w oparciu o tradycyjne metody produkcji ze składników z upraw ekologicznych. Zaszczytny tytuł Polskich Smaków 2013 zdobyły: Kiełbasa Lisiecka z Zakładu Masarskiego Stanisława Mądrego, Twaróg Półtłusty z Głuchowa, Sok Tłoczony Jabłkowo-Malinowy z Tłoczni Vero - Dariusz Kuna, Szynka z Domowego Wyrobu z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Paszak i Ciasto Drożdżowe Maślane firmy Consonni Bartelak. Laureaci otrzymali też nominacje do Godła Teraz Polska.
Wystawa Polskie Smaki jest organizowana od 2005 roku. Organizatorzy przekonują, że tradycyjne polskie produkty spożywcze to przyszłość polskiej produkcji i handlu.
abo