Logo Polskiego Radia
IAR
Katarzyna Karaś 16.01.2014

Najwięcej za obiad w restauracji zapłacisz w... Holandii

Za obiad składający się z trzech dań w holenderskiej restauracji trzeba zapłacić ok. 28 euro (ok. 116 zł).
Najwięcej za obiad w restauracji zapłacisz w... HolandiiGlow Images/East News

Na drugim miejscu w rankingu najdroższych restauracji w Europie, który opublikowała belgijska gazeta "Le Soir", znalazła się właśnie Belgia. Tu za zupę, drugie danie i deser trzeba zapłacić ok. 25 euro (ok. 104 zł). Pierwszą trójkę zamyka Hiszpania. Za nią jest Wielka Brytania. W pierwszej piątce uplasowała się także Francja, gdzie za trzydaniowy obiad przyjdzie nam zapłacić ok. 20 euro (ok. 83 zł).
Dziennik "Le Soir" zastanawia się dlaczego Belgia znalazła się tak wysoko w zestawieniu. Jak tłumaczą eksperci, to wynik wzrostu cen żywności, a także tego, że belgijska kuchnia staje się... coraz bardziej wyszukana. Restauratorzy przyznają, że starają się oferować wykwintne jedzenie. "We Włoszech jest tanio, bo wystarczy podać spaghetti i minestrone" - mówią.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

IAR, kk

''