Logo Polskiego Radia
IAR
Tomasz Owsiński 07.06.2011

Skąd się bierze bakteria E.coli?

Groźny szczep bakterii E.coli do tej pory wywołał śmierć 22 osób w Niemczech i jednej w Szwecji, ale wciąż nie udało się ustalić źródła zatruć pokarmowych.
Skąd się bierze bakteria E.coli?fot. PAP/EPA/INGO WAGNER
Posłuchaj
  • Jan Bondar na temat przenoszenia się bakterii E.coli
  • Jan Bondar na temat źródła, z którego mogą pochodzić bakterie E.coli
Czytaj także

Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar podkreślił, że najpierw jako źródło zatruć pokarmowych zostały wyeliminowane ogórki, teraz wszystko wskazuje na to, że nie jest to także fasola:

- Dystrybucja kiełków pokrywa się z zachorowaniami w północnych Niemczech. Istnieje takie przypuszczenie, że partia zanieczyszczonych kiełków już po prostu została zjedzona. Do nas ta partia w ogóle nie dotarła – poinformował Jan Bondar

Jan Bondar zaznaczył, że im więcej jest zachorowań, tym ciężej stwierdzić jest ich źródło. - Groźny szczep bakterii to nie jest wirus, którym można się zarazić drogą kropelkową. Bakterię E-coli, mówiąc kolokwialnie, trzeba po prostu zjeść – podkreślił Jan Bondar

Groźny szczep bakterii do tej pory wywołał śmierć 22 osób w Niemczech i jednej w Szwecji.

W Polsce potwierdzony jest jeden przypadek choroby, a cztery osoby przebywają w szpitalu z podejrzeniem zakażenia groźnym szczepem.

IAR, mr