Logo Polskiego Radia
IAR
Katarzyna Karaś 07.06.2011

Niemcy: zmarła 22. osoba zarażona groźnym szczepem bakterii E. coli

Poinformowali o tym przedstawiciele instytutu Roberta Kocha.
Niemcy: zmarła 22. osoba zarażona groźnym szczepem bakterii E. colifot. PAP/EPA/ROBERT GHEMENT

Źródło zakażeń bakterią pozostaje nieustalone. We wtorek mamy poznać wyniki badań kolejnych próbek kiełków z gospodarstwa w Dolnej Saksonii. Pierwsze badania nie potwierdziły jednak, że to stamtąd pochodzi zarażona żywność.

W Niemczech nadal obowiązuje ostrzeżenie przed spożywaniem surowych pomidorów, sałat, ogórków i kiełków.

Do tej pory w Niemczech bakterią zaraziło się ponad dwa tysiące ludzi, są też przypadki zatruć w kilkunastu innych krajach Europy. W Szwecji z powodu EHEC zmarła jedna osoba.

W Polsce na razie potwierdzono jeden przypadek zarażenia się EHEC. U czterech osób podejrzewa się bakterię E. coli.

Jak uniknąć zakażenia?

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (np. w domu), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Aby się nie zarazić należy podczas przygotowywania żywności, w szczególności świeżych owoców i warzyw, zachować zasady higieny. Do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (także Escherichia coli) prowadzi również właściwa obróbka termiczna żywności.

Pierwszymi objawami zakażeń szczepem pałeczki okrężnicy Escherichia coli są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce. U części osób rozwija się zespół hemolityczno-mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń krwionośnych w nerkach, a także w płucach, mózgu i sercu.

Zespół hemolityczno-mocznicowy objawia się rozpadem krwinek czerwonych oraz niewydolnością nerek, często wymagającą dializ. W części przypadków uszkodzenie nerek może być trwałe.

IAR,PAP,kk