Logo Polskiego Radia
PAP
Artur Jaryczewski 16.12.2011

Świąteczne ciasto z koką na Boże Narodzenie

Boliwijscy hodowcy koki - cocaleros - na tegoroczne święta Bożego Narodzenia wypuszczą na rynek słodkie bożonarodzeniowe panettone.
Świąteczne ciasto z koką na Boże Narodzeniefot. Wikimedia Commons

Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>

Jak powiedział agencji EFE dyrektor boliwijskiej kooperatywy Empresa Boliviana Comunitaria de la Coca (Ebococa) Jose Ugarte, przedsiębiorstwo należące do sześciu federacji rolników uprawiających kokę w prowincji Chapare wyprodukowało 5 tysięcy panettone z liśćmi koki.

W skład tradycyjnego ciasta w kształcie babki wchodzą rodzynki, owoce kandyzowane, cukier, mąka, a także "dodatek energetyzujący" dzięki różnego rodzaju alkaloidom zawartym w liściach koki - powiedział Ugarte, zapewniając przy tym, że koka w kontrolowanej ilości i w stanie naturalnym nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ani nie wywołuje uzależnienia, a mąka z jej liści zawiera wapń, żelazo i wiele witamin oraz błonnik.

Ebococa to jeden z projektów promowanych przez prezydenta Boliwii Evo Moralesa, który doszedł do władzy w 2006 roku, mający na celu uprzemysłowienie koki i legalizację tradycyjnego sposobu użytkowania liści koki, które były żute przez Indian.

aj