IAR
Katarzyna Karaś
18.02.2013
Konina wykryta w popularnych kebabach
Skandal z nieprawidłowo oznaczonym mięsem zatacza coraz szersze kręgi w Niemczech.
Kebabolgunb/sxc.hu/cc
Posłuchaj
-
Wojciech Szymański z Berlina (IAR)
Czytaj także
Okazuje się, że wołowina z dodatkiem koniny trafiła do niemal wszystkich dużych sieci niemieckich supermarketów. Końskie DNA wykryto nawet w mięsie dodawanym do kebabów.
Szacuje się, że do Niemiec trafiło z zagranicy blisko 180 tys. opakowań mrożonych produktów spożywczych, które mogą zawierać koninę. Ale kilka dni temu końskie DNA wykryto także w konserwach niemieckiego producenta.
Dziennikarze telewizji RTL zlecili zaś przebadanie mięsa wykorzystywanego w bardzo popularnych w Niemczech kebabach. W tym przypadku także wykryto ślady koniny, choć tylko w jednej z 20 próbek.
Niemieccy politycy coraz głośniej domagają się zaostrzenia kontroli pochodzenia mięsa i surowych kar za nieprawidłowości. W odpowiedzi na skandal niemiecki resort rolnictwa sugeruje m.in., aby na opakowaniach produktów spożywczych w Europie oznaczano kraj pochodzenia poszczególnych składników.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR, kk
![''](/302a92b5-bcdf-4e88-b049-852256d73698.file)