Logo Polskiego Radia
IAR
Katarzyna Karaś 16.04.2013

Po aferze z koniną do sklepów IKEA wracają klopsiki

Jak poinformował Edward Mochr, kierujący pionem spożywczym IKEI, sklep zmienił producenta klopsików, na takiego, który wykorzystuje wyłącznie mięso wołowe z Niemiec, Szwecji i Irlandii.
Klopsiki w restauracji KEAKlopsiki w restauracji KEAMOs810/Wikimedia Commons/cc

Wycofane 25 lutego ze sklepów IKEA w 24 krajach klopsiki, znów wróciły do oferty. Decyzję o zaprzestaniu ich sprzedaży podjęto po, tym jak Czesi wykryli w mięsie minimalną domieszkę koniny. Wprowadzone z powrotem do sprzedaży klopsiki - jak poinformował Edward Mochr, kierujący pionem spożywczym IKEI - dostarcza nowy producent, wykorzystujący wyłącznie mięso wołowe z Niemiec, Szwecji i Irlandii.
To jednak nie koniec problemów IKEI. W magazynach wciąż zalegają klopsiki wycofane z oferty. Rzeczniczka IKEI, Ylva Magnusson przyznaje, ze prowadzone są z władzami szwedzkimi rozmowy na ten temat. Koncern jest gotów tanio je sprzedać lub nawet przekazać jako produkt spożywczy. Wycofane klopsiki bowiem nie zagrażają zdrowiu konsumentów. Problem z nimi sprowadza się do faktu, że ich skład z powodu niewielkiej domieszki koniny nie zgadza się z opisem na opakowaniu. A to z kolei jest wbrew przepisom prawa.
Najbardziej prawdopodobnym wyjściem z sytuacji jest dostarczenie wycofanych klopsików jako naturalnego odpadu do szwedzkich biogazowni. Tam zostanie wyprodukowany z nich biogaz wykorzystywany do wytwarzania ciepła oraz elektryczności.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

IAR, kk