Według ekspertki mózg jest bardzo wrażliwy na zanieczyszczenia, które płyną do niego wraz z krwią. A skąd zanieczyszczenia we krwi? Z bezwartościowego, przetworzonego jedzenia. Dlatego tak ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiednich witamin i minerałów.
- Kwas foliowy znajdziemy w produktach zielonych. Poza tym warto jeść pełne ziarna zbóż, fasole, więcej warzyw, a mniej produktów odzwierzęcych takich jak nabiał, jaja, mięso, a nawet ryby, które są teraz zatrute rtęcią - uważa gość Grażyny Dobroń.
W audycji słyszymy też, jakie kiszonki są najlepsze.
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: Bożena Żak-Cyran (dietetyczka)
Data emisji: 11.10.2016
Godzina emisji: 11.16
fbi/ei