Logo Polskiego Radia
Trójka
Emilia Iwanicka 20.06.2017

Jelitom na ratunek. Uwaga na stany zapalne

Na wakacjach jemy tak, jak chcemy. Ciasta, lody, ryby w grubej panierce… A gdyby tak zadbać o swoje jelita i żołądek? To wcale nie jest takie trudne.
Posłuchaj
  • Jelitom na ratunek. Uwaga na stany zapalne (Instrukcja obsługi człowieka/ Trójka)
Czytaj także

Każde przetworzone jedzenie wzmacnia tzw. złe bakterie, podczas gdy te dobre giną, bo nie mają pożywki. Ten proces osłabia też odporność i tak powstają stany zapalne.

Ciągłe zmęczenie, wypadające włosy, ból głowy, trudności z zasypianiem - to niektóre spośród sygnałów ostrzegawczych, które wysyła nam organizm. Tymczasem wiele osób żyje z utajonym stanem zapalnym nawet przez lata. A konsekwencją tego może być choroba Alzheimera, cukrzyca, astma czy nawet niektóre nowotwory.

Grażyna Dobroń mówi o bakteriach z jelita grubego, które "mogą gadać z mózgiem" i tłumaczy, jakiego jedzenia unikać, a na jakie stawiać. Zdradza też, jak można sprawdzić swoje jelita tzw. próbą kukurydzy. Zapraszamy do słuchania.

***

Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Data emisji: 20.06.2017
Godzina emisji: 11.15

ei/mk