Logo Polskiego Radia
Trójka
Ewa Dryhusz 29.05.2013

Szampan na zdrowie!

Warto do diety włączyć pomidory, bakłażany, paprykę i ...szampana. Naukowcy udowodnili, że dwa kieliszki szampana dziennie mogą poprawić pracę serca i układu krążenia.
Szampan na zdrowieGlow Images/East News

Coraz więcej ludzi w coraz młodszym wieku choruje na Parkinsona, Alzheimera i stwardnienie rozsiane. Brytyjski profesor Colin Pritchard uważa, że to nie genetyka, a elektronika na co dzień, zanieczyszczone powietrze i jedzenie byle czego prowadzi do tych zmian i niszczenia naszych neuronów.

Naukowcy sprawdzali czy coś jest w stanie ten proces spowolnić. Okazuje się, że wybawieniem może być …szampan. - Fenole z tego złocistego napoju, tylko niektórych szczepów winogron, poprawiają pamięć przestrzenną, czyli do końca swoich dni wiemy w jakim otoczeniu jesteśmy i umiemy się w nim poruszać - mówi Grażyna Dobroń.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>

Na szampanie pomoc się nie kończy. Naukowcy z Uniwersytetu w Waszyngtonie udowodnili, że jedzenie pomidorów, bakłażanów oraz papryki chroni przed demencją i Parkinsonem.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.