Logo Polskiego Radia
Trójka
Paula Golonka 03.06.2013

Życie bez glutenu nie jest łatwe, ale warto spróbować

- Jeżeli prowadzimy dietę totalnie bezglutenową, bez dodatków chemicznych, to bardzo szybko czujemy się lepiej, funkcjonujemy lepiej i chcemy ją kontynuować - przekonuje dr Grażyna Pająk, biolog, dietetyk.
Warzywa i owoceWarzywa i owoceGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Życie bez glutenu nie jest łatwe, ale warto spróbować (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
Czytaj także

Dr Grażyna Pająk przyznaje, że bycie na diecie bez glutenu nie jest proste. Wciąż w produktach bezglutenowych pojawia się na przykład kukurydza czy soja, które są mocno modyfikowane i zaburzają równowagę w organizmie.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>

Biolog i dietetyk przypomina, że gluten znajduje się nie tylko w pieczywie, ale też w kaszy mannej, mące orkiszowej czy kuskusie.

"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce - od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.