Instytut Matki i Dziecka po raz pierwszy postanowił wydać poradnik żywienia kobiet w ciąży. - Poradnik powstał po to, by przyszłym mamom przedstawić najnowszą wiedzę naukową, praktyczne wskazówki do komponowania diety, tak aby w prawidłowy sposób zadbać o rozwój dziecka, a także o to by odpowiednio przygotować swój organizm do czasu karmienia piersią - podkreśla Dorota Świątkowska, autorka poradnika.
Grzechy główne kobiet w ciąży to jedzenie za dwoje, zamiast jedzenia dla dwojga, mała różnorodność posiłków, a także niewłaściwie łączenie produktów podczas posiłków. - W Polsce dużo się mówi o żywieniu, jakie powinno się stosować w tym wyjątkowym dla każdej kobiety czasie, jednak bardzo mało jest porad praktycznych, gotowych jadłospisów - podkreśla gość Grażyny Dobroń.
- W poradniku znajdziemy przykładowe zestawy, dowiemy się, co jeść gdy mamy mdłości i jak łączyć produkty, aby były one najlepiej wykorzystane przez organizm - dodaje Dorota Świątkowska.
Publikacja Instytutu jest bezpłatna, można ją pobrać ze strony internetowej Instytutu Matki i Dziecka.
Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce - od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.
(ah)