Logo Polskiego Radia
Trójka
Aneta Hołówek 12.11.2013

"Śniadanie Daje Moc": dzieci odżywiane drożej często niestety mają się gorzej

- W dużych miastach mamy łatwy dostęp do jedzenia przetworzonego i takie serwujemy naszym dzieciom - ostrzega Tomasz Woźniak z zamiłowania kucharz, uczestnik akcji "Śniadanie Daje Moc".
(Zdjęcie ilustracyjne)(Zdjęcie ilustracyjne)Glow Images/East News
Posłuchaj
  • "Śniadanie Daje Moc”: dzieci odżywiane drożej często niestety mają się gorzej (Instrukcja Obsługi Człowieka/Trójka)
Czytaj także

O trzech lat pod patronatem Rzecznika Praw Dziecka trwa kampania "Śniadanie Daje Moc". Ma ona propagować wśród dzieci w wieku szkolnym zdrowe nawyki żywieniowe i przyczynić się do redukcji niedożywienia uczniów.
- Jeżeli u dziecka stworzymy ciekawość jedzenia i przekonamy je, że jedzenie jest ważne żeby mieć siłę i energię do pracy i nauki, to dziecko nawet na rodzicach, którzy nie zwracają uwagi na to co i jak jedzą, wymusi odpowiednie śniadanie – podkreśla Tomasz Woźniak. W szkołach w całej Polsce prowadzi on zajęcia, podczas których najmłodsi uczą się przygotowywać pełnowartościowe śniadania.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
Tomasz Woźniak w rozmowie z Grażyną Dobroń podkreśla, że w tym roku zauważył, że wiedza dzieci dotycząca składników i smaków jest dużo bogatsza. – Dzieci znają produkty, chociaż czasami wcale ich nie widziały i nie czuły ich smaku - mówi gość "Instrukcji obsługi człowieka". - Oznacza to, że ktoś z nimi rozmawia, edukuje je, zachęca - wyjaśnia.
We wrześniu  2013 r. rozpoczęła się III edycja programu "Śniadanie Daje Moc". Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy z Tomaszem Woźniakiem.

"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce - od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.

(ah)