Korzyści jest wiele. Po pierwsze to możliwość zakupu produktów ekologicznych, prosto od rolnika. Członkowie kooperatywy, szukają gospodarstw z certyfikatem ekologicznym. Tym sposobem zyskując łatwiejszy dostęp do zdrowej, nieprzetworzonej żywności.
Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj, kiedy chcesz >>>
To nie jest jedyna wartość, jaką niesie ze sobą tego rodzaju działalność. Równie ważny jest jej sens społeczny. - U nas panuje czysta demokracja - mówi Nina z Warszawskiej Kooperatywy "Dobrze".
Jeden z prekursorów kooperatyzmu z Polsce, Edward Abramowski pisał: "Kooperatywa spożywcza (…) jest szkołą społeczną, gdzie ludzie uczą się sami radzić nad swoimi sprawami, organizować je, działać zbiorowo i solidarnie, reformować warunki swego bytu własnym umysłem i własnymi siłami, gdzie poznają w praktyce złożony mechanizm ekonomiczny i społeczny dzisiejszego życia i sposoby zarządzania nim."
***
Autor: Ewelina Karpacz-Oboładze
Tytuł reportażu: "Kooperatywa"
Data emisji: 17.12.2014
Godzina emisji: 18.15
(mp,tj)